14 November 2012

~SALAM MAAL HIJRAH~

my home
14 November 2012
8:22 pm

assalamualaikum wbt dan salamesrabadi...

selamat menyambut tahun baru 1434 hijrah...

semoga tahun baru kali ini dapat memberi sinar baru, harapan baru & impian baru untuk kita semua.

alhamdulillah kerana aku masih lagi berpeluang menyambut tahun baru untuk kali ini.

alhamdulillah kerana aku masih sempat menyambut tahun ini bersama suami.

alhamdulillah kerana segala urusan aku sepanjang tahun lalu telah dipermudahkan.

alhamdulillah di atas segala rezeki, nikmat & rahmat yang telah Engkau berikan kepada ku sehingga ke saat ini.

terima kasih ya Allah.

aku bersyukur di atas segala kurniaanMu kepada aku selama ini.

lotsoflove;
~mrsmass~

17 October 2012

~NEW FAVORITE CHANNEL~

my room
18 Oktober 2012
9:19 am

Assalamualaikum wbt dan Salamesrabadi...

malam tadi aku sengaja tukar-tukar channel tv lepas tengok cerita Adam & Hawa...

dan secara tidak sengaja aku dapat tengok segmen yang paling aku tunggu-tunggu selama ni...

actually macam ni... last week or last two weeks (i'm not very sure) aku ada tertekan 1 channel yang cerita pasal 5 Top Cruise In The World...

aku pun layan la sebab nak tidur tapi mata tak mengantuk...

memang sangat menarik & berguna kepada aku yang sememangnya kurang membaca...

secara tak langsung bila aku tengok channel ni ada la input-input yang boleh aku share kat blog ni...

sebelum ni cerita pasal 5 kapal paling hebat di dunia (teruja sangat bila tengok salah satu tu kapal persiaran mewah)

wowwwwww cantik sangat kapal persiaran mewah tu. rasa teruja pula nak join trip kat kapal mewah tu tapi apa kan daya tiada kemampuan :(

insyaAllah ada rezeki aku akan dapat ke sana juga. Amin.

so malam tadi pula cerita pasal 5 kereta paling laju di dunia...

wahhhh aku pun teruja sampai tak hengat-hengat sampai tak kedip mata aku tengok cerita tu...

dan untuk sekian kalinya baru la aku tahu channel berapa yang aku tunggu-tunggu selama ni...

551- DISCOVERY CHANNEL

dan sekarang aku juga sudah mula jatuh cinta dengan channel discovery ni termasuklah national geography :)

channel ni lebih banyak bagi maklumat kepada aku selaku orang yang jarang membaca...

bila tunjuk pasal kereta memang kagum betul aku bila tengok kereta paling laju kat dunia.

kereta paling laju di dunia SSC Ultimate Aero II dengan menggunakan 2 enjit jet...

kelajuan 1200 km/j ibarat bila pagi gerak dari LA boleh sampai ke New York untuk lunch...

wowwww dasyat nye...

no. 2 kereta Bugatti Veyron. kereta ni memang smart lagi mengancam la..

kereta sport la katakan harga pun 2juta USD.. (nak pengsan bila convert dengan duit Malaysia)

nak pendekkan cerita, aku akan pastikan aku tak kan miss untuk follow up channel ni :)

banyak sangat input yang berguna untuk aku sebagai orang yang malas untuk membaca. (daripada aku melayan siaran ulangan cerita yang aku dah tengok banyak kali lebih baik aku tambah pengetahuan aku yang tak seberapa ni dengan tengok channel yang berfaedah)

ok see ya later :)

 kereta ke-2 terlaju di dunia - Bugatti

 kereta paling laju di dunia - SSC Ultimate Aero
(2 enjit jet)


kapal persiaran mewah yang membuatkan aku teruja untuk naik :)

lotsoflove;
~mrsmass~

15 October 2012

~THAI MASSAGE~

my room
16 Oktober 2012
2:09 pm

Assalamualaikum wbt & Salamesrabadi..

aku suka pergi massage.

tapi mak aku selalu bising bila aku cakap nak pergi massage...

"tak elok la pergi urut. nanti badan tak kuat. makan panadol je.. mak demam pun makan panadol.... "
"ko ni mengikut perangai bapak ko. sikit-sikit nak urut..."
"mak dulu tak pernah berurut. mak berurut masa bersalin je lepas tu tak de dah nak berurut..."

ok mak.. ok saya paham.

tak tahu la pada pandangan orang lain macam mana, tapi pada pandangan aku (selaku orang yang suka pergi spa / massage) aku dapat rasakan yang massage ni melegakan berbanding mengambil ubat-ubatan macam panadol / activefast dan seangkatan dengannya.

aku percaya bila badan kita tak sihat (demam / pening  / sebagainya) berpunca daripada dalaman macam terlalu letih / salah urat / tegang urat / banyak angin dan lain-lain.

jadi bila aku berurut secara tidak langsung dapat melegakan dan membetulkan balik sistem urat saraf dalam badan yang menyebabkan kepada demam.

aku memilih untuk tidak memakan ubat sebab pada aku ubat tu adalah untuk kelegaan dalam masa singkat dan pada masa panjang ubat tu bagi kesan sampingan yang lain pula.

dan aku pernah terbaca 1 artikel yang mengatakan doktor sendiri cuba untuk tidak mengambil pil seperti panadol / activefast sebab pil tersebut akan keluar daripada badan selepas 5 tahun.

just imagine... kalau 5 tahun baru ubat tu keluar daripada badan kita, dalam tempoh 5 tahun tu berapa banyak ubat yang kita ambil kalau kita selalu amalkan memakan pil bila sakit?

yang 5 tahun lepas punya baru keluar dah makan lagi dan lagi dan lagi...

aku juga percaya pengambilan pil macam panadol tak baik untuk badan kita.

aku cakap ni bukan aku nak menafikan kesan ubat tu pada kita dan aku tak akan mengambilnya..

ya aku mengaku aku juga pernah ambil panadol /activefast dan pernah jadi satu ubat wajib dalam simpanan aku takut-takut pening kepala.

tapi bila aku mula membaca beberapa artikel dan bahan-bahan bacaan lain aku mula berubah fikiran dan aku rasakan yang massage adalah lebih baik walaupun ada kesan sampingan.

buat masa ni aku lebih selesa pergi mana-mana THAI MASSAGE sebab lebih baik berbanding China Massage.

pada aku, Thai Massage lebih sedap dan puas berbanding massage lain dan harga juga perpatutan.

aku memlilih untuk buat massage di kedai-kedai massage berbanding pergi di Spa sebab di Spa urutan lebih kepada relax dan urut-urut manja gitu... 

setakat ni Thai Massage memang THE BEST dan kalau nak lagi murah pergi la ke Thailand.

last year aku pergi Hatyai, aku ambil kesempatan buat massage kat sana. siap service ke bilik lagi 1hour ++ RM30 tanpa menggunakan apa-apa minyak / losyen.

paling murah aku pernah buat kat SEREMBAN PARADE 1hour - RM40 memang superb!

ok lah aku nak balik so nanti aku update cerita lain pula.

tadaaaaaa....

lotsoflove;
~mrsmass~


salah satu kaedah dalam THAI MASSAGE

~EXAM MOOD~

my room
16 Oktober 2012
10:24 am

Assalamualaikum wbt & Salamesrabadi...

minggu ni dah mula final exam bagi pelajar-pelajar aku...

macam-macam ragam budak-budak ni masa exam...

masa exam la nak tidur...

masa exam la nak berborak-borak macam dah tak boleh jumpa esok...

masa exam la nak pakai tudung singkat...

masa exam la nak pakai handbeg...

masa exam la pinjam-pinjam pen / pensel / pemadam / testpad etc...

alahai budak-budak ni...

dan paling WAJIB berlaku masa exam - MENIRU!

budak-budak ni ingat kita tak tahu ke taktik nak meniru?

come on la... cikgu dulu pun pernah lalui umur macam kamu. so jangan buat-buat sawan pulak bila kena tangkap sebab meniru.

nak meniru tapi tak pandai...

apapun taktik nak meniru tetap juga cikgu tahu. kenapa? sebab dulu cikgu pun pernah buat benda yang sama. he he he...

aku tak marah pun budak-budak yang meniru (maksud aku : aku marah sekadar menegur pada masa itu sahaja tak la emo sampai nak hamun sebab meniru) tapi lepas tu bila jumpa kawan-kawan time makan, benda ni jadi bahan ketawa.

alahai anak-anak murid cikgu.. bila kena pada kita memang bengang tapi bila kenang balik lepas tu buat aku ketawa sendiri. 

indahnya pengalaman ini. terima kasih Ya Allah :)

dan aku sempat ambil beberapa keping gambar time exam...

layannnnnn...

lotsoflove;
~mrsmass~




14 October 2012

~AKU MAAFKAN KAMU~

My Room
15 Oktober 2012
12:09 pm

Assalamualaikum wbt & Salamesrabadi...

Aku maafkan kamu...
Tak perlu kita bertemu...
Cukup kau tahu yang aku maafkan kamu...
Tolong teruskan hidup jangan sebut namaku...

lirik lagu ni menyentuh hati dan membuatkan aku terfikir...
kalau aku buat macam dalam lirik tu..
betul ke tak tindakan aku ni?

kadang-kadang aku rasa betul kalau buat macam tu
tapi kadang-kadang aku rasa salah kalau buat macam tu
berbalik apa yang aku pernah cakap kat entry sebelum ini...
setiap manusia tu berbeza-beza...
tapi aku rasa aku ingin memilih untuk buat macam mana dalam lirik tu.
aku rasa aku tak nak jumpa dia lagi...
aku rasa aku tak nak berhubung dengan dia lagi...
aku tak membenci dia, jauh sekali berdendam pada dia..
cuma aku tak nak berhubung dengan dia lagi...
kenapa?
sebab sebelum ni dia pernah buang aku tanpa bercakap / berpesan apa-apa...
sampailah aku sendiri yang datang tanya pada dia kenapa dia hilang macam tu...
sekalipun punca dia jadi begitu sebab aku...
tapi salah ke kalau kita cuba jernihkan balik keadaan...
tipu kalau aku tak pernah terasa hati dengan dia tapi aku memilih untuk tidak memikirkannya..
tapi sekarang aku pulak ambil keputusan yang sama macam dia. 
kenapa?
sebab dia pernah cakap kat aku (lebih kurang macam ni la ayatnya)

"tak harap untuk jadi bestfriend balik, dan tak pernah untuk putuskan hubungan silaturrahim"

tak mengapa...
buat apa mengharap pada orang yang tidak sudi...
biarlah kita teruskan hidup kita dengan cara kita sendiri...
dia dengan kehidupan dia, dan aku dengan kehidupan aku...
mungkin cara ini terbaik untuk kita..
mudah-mudahan...
segala kenangan manis, akan aku kenang dan hargai.
terima kasih untuk kenangan itu...
apa yang terjadi pada kita buat masa ini pastinya ada hikmah...

lotsoflove;
~mrsmass~

ALHAMDULILLAH PART II

my room
15 oktober 2012
11:20 am

assalamualaikum wbt dan salamesrabadi....

ADAM DAN HAWA...
cerita ni tengah top kat Astro sekarang dan secara tidak langsung aku juga terjebak dengan cerita ni. 
pada aku cerita ni tak jauh beza dengan drama-drama Melayu yang lain...
cuma aku suka mendengar ayat-ayat doa yang disebut...
kadang-kadang apa yang kita doakan setiap hari selepas sembahyang tidak sama atau pada aku tak terfikir untuk berdoa seperti itu...
jadi doa yang ditunjukkan dalam cerita yang aku tengok secara tidak langsung telah membantu aku untuk sama-sama berdoa seperti mereka...
kadangkala terdetik dalam hati aku bila melihat & mendengar doa tersebut

"kenapa la aku tak pernah berdoa macam tu sebelum ini?"
"ruginya aku tidak pernah berdoa macam ni sebelum ni..."

ya. aku cuma manusia biasa. 
kadang terkhilaf dengan apa yang aku lalui...
kadang aku lalai bila diuji dengan sedikit kenikmatan...
kadang aku alpa bila diberi sedikit kesenangan...
kadang aku terlena bila diberi sedikit kegembiraan...

Ya Allah Ya Tuhanku Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...
Janganlah Engkau biarkan aku terus lalai & alpa daripada terus mengingatiMu...
Janganlah Engkau mengujiku dengan perkara-perkara yang boleh menjauhkan aku dariMu...
Janganlah Engkau jadikan aku sebahagian daripada hambaMu yang sering melupakanMu...
Janganlah Engkau biarkan aku daripada terus hanyut dan lalai dalam meneruskan hidup di muka bumiMu...
Janganlah Engkau biarkan aku terus kufur dengan segala nikmat yang telah Engkau berikan...
bimbinglah aku...
bantulah aku...
kasihilah aku...
dan sayangilah aku seperti mana Engkau menyayangi hamba-hambaMu yang lain.
terima kasih atas segala kurniaan dan nikmat yang telah Engkau berikan kepadaku selama ini...
Alhamdulillah...



lotsoflove;
-mrsmass- 

ALHAMDULILLAH PART 1

assalamualaikum wbt & salamesrabadi.

sudah lama rasanya aku tak menulis...
rindu untuk menulis kembali...
insyaallah lepas ni aku akan selalu menulis dan menulis...
entry kali ni aku nak bercakap tentang beberapa peristiwa yang terjadi kepada aku sebelum ini..

bila dah lama tak menulis ni aku rasa teruja untuk berkongsi cerita..
aku suka kongsikan apa yang aku buat / lakukan / lalui bukan untuk menunjuk kepada sesiapa jauh sekali berbangga dengan apa yang aku ada...
aku suka berkongsi apa yang aku sedang / telah buat/lakukan/lalui dengan meng-upload gambar / meng-update status di laman muka buku / blog / medium lain sebab :

a) aku nak kongsikan apa yang telah aku lakukan.
pada aku, berkongsi ilmu / pengalaman yang aku lakukan secara tidak langsung mendorong / menggalakkan orang lain untuk melakukan perkara yang sama kalau mereka tidak pernah melaluinya. bagi yang pernah melaluinya mereka juga boleh berkongsi pengalaman yang sama. aku juga suka bila tengok aktiviti orang lain yang kebanyakkannya aku tak pernah lalui dan secara tidak langsung timbul rasa untuk mencuba. selagi perkara itu tidak salah, kenapa tidak aku tak nak mencuba?

b) aku suka berkongsi pengalaman / info / pengetahuan.
bila kita nak pergi sesuatu tempat yang beru pertama kali kita pergi / jejaki, for sure kita perlukan orang lain untuk membantu kita dalam memberi info / guide line. same goes to me.. mana tahu lepas kita share some info yang tak seberapa tu secara tidak langsung memberi maklumat / panduan kepada orang lain yang nak pergi ke tempat tersebut. kalau kita tak share mana orang tahu yang kita pernah pergi ke sana.

c) aku suka bergambar.
ke mana saja aku pergi terutama sekali tempat baru, aku akan bawa bersama kamera digital aku. aku suka bergambar & aku suka ambil gambar. setiap gambar yang diambil pasti ada sentimental value yang tersendiri walaupun sekadar gambar bath tab. dan biasanya aku akan meng-upload gambar ke laman sesawang setelah memilih beberapa keping gambar yang aku rasakan sesuai untuk dikongsi. walaupun tempat yang kita pergi tu dah selalu / biasa orang lain pergi tapi bagi orang yang jarang-jarang pergi / dapat peluang ke sana, pastinya gambar itu penting sebagai perakam moment-moment indah.

tapi bukan semua orang boleh terima cara aku...
aku suka berkongsi apa yang aku suka lakukan tapi ada orang yang kurang selesa untuk berkongsi apa yang mereka sedang lakukan...
itu hak dan pandangan masing-masing...
setiap manusia itu Allah swt telah jadikan berbeza-beza...
pastinya setiap perbezaan itu ada tercalit kekuatan & kelemahan...
pada aku mudah sahaja, kalau anda tak suka berkongsi apa yang anda lakukan, tak perlu la anda berkongsi mungkin pada anda perkara itu hal peribadi yang tak perlu diceritakan..
sebalik nya kepada yang suka berkongsi apa yang anda sedang lakukan, teruskan. mungkin perkongsian anda itu sedikit sebanyak dapat membantu orang lain..

kali ni aku nak share 2 keping gambar semasa aku pergi bercuti ke Medan, Indonesia baru-baru ini. 

 pemandangan dari kapal terbang. sangat padat kawasan penempatan kat medan.

sign board di Medan lebih kreatif dan memberi maksud yang mendalam :)

lotsoflove;
-mrsmass-

11 December 2011

~SAYA ADA KAWAN_PART II~

12-12-2011
13:34
my home sweet home

assalamualaikum wbt & salamesrabadi...

aku selalu tanya pada diri aku...

"kenapa aku posting kat sini?"

"aku tak minta sekolah ni, kenapa aku dapat?"

"aku minta perak, kenapa kawan aku yang lain dapat perak sedangkan aku anak perak tak dapat tempat sendiri?"

"apa hikmah aku dapat dia ya Allah?"

sepanjang orientasi guru baru (3 minggu kena stay sekolah masa cuti sekolah) aku down...

cari kekuatan nak teruskan & terima sekolah ini...

dalam masa tu aku sibuk cari orang minta tukar suka sama suka...

aku tak sabar nak pindah dari sini...

maklumlah masa tu cuti sekolah dah mula lagi pula tak ada siapa-siapa kat sekolah...

bosan sangat...

cun pula aku kena datang meeting 2 minggu sebelum buka sekolah...

masa tu baru aku jumpa cikgu-cikgu sekolah ni...

walaupun gaji masuk awal tapi sikit pun tak menggembirakan aku...

tak sampai 1 bulan aku dah dapat gaji, alhamdulillah.

masa meeting aku baru berkenalan dengan cikgu-cikgu...

bonda panggil semua guru baru untuk kenalkan diri...

zaitonnisak : orang pertama tegur aku masa meeting koko...

dia ajak aku makan laksa...

dari situ aku mula mengenali ahli Kelapa Dara seorang dan bermula la episod kembara kami...

to be continued

lotsoflove;
~missmass~

~SAYA ADA KAWAN_PART I~

12-12-2011
13:04
my home sweet home

assalamualaikum wbt & salamesrabadi

22 november 2011 (isnin) hari pertama aku melaporkan diri di JPN Negeri Kedah Darul Aman.

masa tu aku telah dihantar oleh kak long & abang mat ke JPN.

aku sampai lebih kurang jam 7.30 pagi di hadapan JPN.

masa tu aku jumpa kawan-kawan aku yang senasib dengan aku posting ke negeri ini.

mostly orang kedah & pastinya mereka teruja sebab dapat berkhidmat kat tempat sendiri.

aku masuk ke dewan Al-Farabi untuk dengar taklimat & menyerahan memo...

jujurnya aku tawar hati & tak de mood nak dengar taklimat walaupun dia cerita bab gaji & cuti...

masa tu aku pun tak risau macam kawan-kawan aku yg lain...

dorang risau bila pegawai tu cakap kekosongan banyak di daerah baling & langkawi...

pada aku "ade aku kesah kosong banyak kat sana?"

aku memang tak pernah minta negeri ni masa isi permohonan so bila aku dapat aku tak risau di tempatkan di mana-mana...

Fa'an aku pula yang over takut aku dapat Langkawi / Changloon / Jitra (jauh katanya)

akhirnya masa yang ditunggu telah tiba (serah memo)

sorang-sorang nama dipanggil untuk ambil memo daripada pengarah...

lepas ambil memo aku bukak & aku cuma tengok daerah mana & terus sms pd Fa'an

"b, i dapat daerah Kulim Bandar Baharu"

tak de perasaan apa-apa pun masa tu...

budak-budak lain siap jerit-jerit sebab seronok dapat sekolah dekat dengan rumah (lempang kang baru tau)

aku bersyukur sebab kulim ni dah selatan kedah so dekat la aku nak balik...

lepas tu taklimat dengan pegawai PPD...

kami dipecahkan mengikut PPD & masa ni aku pun sibuk cari kawan yang sama sekolah dengan aku.

alhamdulillah...

aku jumpa 2 orang kawan perempuan yang sama sekolah dengan aku.

lepas taklimat aku pun balik ke rumah kak long & fa'an pula pulang semula ke perak.

NIK ZAKIAH BT AWANG



kawan baru saya & merangkap housemate saya

kami tidur berdua di bilik warden selama 3 minggu...

sangat tertekan sebab kena stay kat sekolah untuk 3 minggu...

kami makan berdua di dewan makan asrama...

kami habiskan masa dengan penuh kebosanan di bilik warden di kala malam...

kami selalu muhasabah diri bila mengenangkan nasib di tempatkan di sekolah ini...

dia selalu beritahu aku yang dia sedih sebab terpaksa berjauhan dengan suami...

kesian puan nik (gelaran yang aku selalu bagi)

dia banyak tolong aku...

aku banyak susahkan dia...

terima kasih puan nik atas segala pertolongan...

mas sayang nik...

PUVANESWARY A/P MUNIANDY


aku panggil dia puva...

masa baru posting dia banyak tolong aku & nik

dia banyak tolong kami explore kulim...

opsss lupa, puva ni lucky sebab dia posting kat sekolah lama dia..

kira sirih pulang ke gagang la...

dah tak payah fikir nak cari rumah sewa macam aku & nik...

duduk dengan parents...

nak pergi sekolah pon dekat

tapi dia sedih sebab dapat sekolah ni sebab dia nak pergi jauh...

dia cakap dia minta sabah & sarawak masa isi borang dulu...

tak pe la kalau tak mesti kita tak dapat jumpa kan?

lepas tu kami jarang jumpa sebab bilik puva jauh dari bilik aku & nik...

hari tu puva sakit sampai pengsan kat dalam bilik guru...

kesian puva...

terima kasih puva sebab banyak tolong mas sepanjang mas kat sini..

mas sayang puva...

to be continued

lotsoflove;
~missmass~

10 December 2011

~SELAMAT TINGGAL~

11-12-2011
12:10
my home sweet home

walaupun hati saya telah jatuh cinta dengan SMKLB...

walaupun saya rasa sangat gembira bertugas di SMKLB...

walaupun saya sudah mula terpaut hati di Kulim, Kedah Darul Aman...

tetapi saya perlu ucapkan "Selamat Tinggal SMK Labu Besar"

bak kata Bonda SMKLB

"walaupun saya sayangkan SMKLB tapi saya perlu fikirkan tentang diri saya juga, sampai satu masa saya perlu tinggalkan tempat ini"

ya... sampai satu masa aku perlu tinggalkan SMKLB.

terima kasih atas segala kenangan terindah yang sempat saya lalui selama 360 hari di sana...

terima kasih kepada semua guru-guru yang banyak bantu saya semasa saya berkhidmat di sana...

terima kasih kerana sudi menerima saya sebagai salah seorang warga SMKLB...

terima kasih atas segala sokongan + dorongan + tunjuk ajar + bimbingan + nasihat sepanjang saya bertugas di sana...

terima kasih atas semua ilmu yang diberikan...

terima kasih atas segala kenangan indah di sana...

terima kasih kerana selalu menceriakan hari-hari saya...

kepada pelajar-pelajar SMKLB (esp PRS)...



terima kasih untuk kenangan ini...

terima kasih sebab banyak tolong cikgu untuk jayakan event PRS

terima kasih sebab selalu support cikgu untuk naikkan semula PRS

terima kasih sebab banyak tolong cikgu buat kerja di UBK...

untuk abang long & kak ngah saya :



terima kasih atas tunjuk ajar yang diberikan

terima kasih atas bimbingan yang diberi

terima kasih kerana sudi menerima kehadiran "adik" :)

panjang umur + murah rezeki kita jumpa lagi...

saya pasti merindui warga SMKLB...

lotsoflove;
~missmass~

antara pic last day aku di SMKLB



~CUTI SEKOLAH~

11-12-2011
11:39
my home sweet home

assalamualaikum wbt & salamesrabadi

lama sudah aku tak update blog ni...

tiba-tiba hari ni rasa nak update pulak...

walaupun banyak masa yang aku ada (maklum la cuti sekolah) tapi aku banyak habiskan masa dengan tidur... tidur... dan tidur...

cuti sekolah memang seronok sebab aku dapat tenangkan hati yang memang tenang...

bak kata kakak aku "ko suka ye duk umah 1bulan lebih. goyang kaki je pastu hujung bulan tunggu gaji masuk"

statement tak puas hati nampaknye...

tapi dia tak tahu yang aku bertungkus lumus bekerja masa hari bekerja & bila cuti aku cuti la sepuas-puasnya... hahahaha (gelak puas hati)

cuti 1 bulan lebih ni aku menghabiskan masa dengan tengok cerita korea.

aku dah mengkhatamkan cerita "SECRET GARDEN"

layan seh...

Gil Ra Im yang sangat comel lagi santik...

Kim Joo Woon yang penuh dengan suprise lagi hati kering membuatkan aku suka lagi tertarik dengan ini lelaki...

oh no! aku suka ini Kim Joo Woon yang berhati kering ini :)

masa ni Kim Joo Woon & Gil Ra Im bertukar badan...
macam tak logik tapi kelakar...
aku suka part dorang bertukar badan...
kelakar bila dorang cuba jadi orang lain...
suka bila Kim Joo Woon ajar Gil Ra Im pakai baju + mandi tanpa tengok badan...

i like bila Kim Joo Woon ambil kesempatan nak tentang mata dengan Gil Ra Im...
kalau masa ni aku jadi Gil Ra Im sure aku nebessss tak hengat la...
pastinya hati aku berbunga-bunga cinta bila ada seorang lelaki berhati kering yang kaya lagi kacak cuba nak mengorat aku (ober nampaknya)

part paling aku suka...
aku suka bila Kim Joo Woon merenung Gil Ra Im tidur...
sangat unexpected!
renungan mata Kim Joo Woon yang tajam lagi menikam melihat Gil Ra Im tidur..
siap berdialog dalam hati lagi

Kim Joo Woon : kenapa dahi awak berkerut? awak mimpi apa?
Gil Ra Im : Saya mimpi buruk sebab tu dahi saya berkerut
Kim Joo Woon : awak mimpi apa? siapa dalam mimpi awak?
Gil Ra Im : awak ada dalam mimpi saya
Kim Joo Woon : walaupun saya ada dalam mimpi awak, saya masih tak dapat gembirakan awak

hambik kau...
lawak betul la...

part Gil Ra Im jadi sangat santik lagi menawan...
aku suka sangat tengok Gil Ra Im masa ni...
santik sangat sangat sangat...

standard cerita korea pastinya ada halangan daripada keluarga.

macam cerita ni juga la...

tapi aku suka cerita ni...

:)

lotsoflove;
~missmass~

10 September 2011

~SAYA BIMBANG~

bilik kaunseling
11-09-2011
9:49 am

assalamualaikum wbt & salamesrabadi...

entri kali ini aku nak share tentang drama "YOU'RE BEAUTIFUL"

aku bimbang jika aku menjadi "GO MI NYU" yang tidak sedar akan ada insan lain yang sedang menyayanginya...

aku bimbang andai aku tidak sedar bahawa anda insan lain yang ikhlas menyayangi aku...

aku bimbang andai aku tidak sedar bahawa ada insan lain yang sering memberikan bahunya kepada aku...

aku bimbang andai aku tidak sedar bahawa ada insan lain yang selalu berada di sisi aku di kala aku sedang memerhatikan orang yang aku suka bersama insan lain...

aku bimbang andai aku tidak sedar bahawa ada insan lain yang selalu buat aku gembira di kala aku sedang sedih pabila insan yang aku sukai melukakan hati aku...

aku bimbang andai aku tidak sedar bahawa ada insan lain yang selalu berada di belakang aku di kala aku ingin rebah melihat insan yang aku sukai tidak menyedari akan kehadiran aku...

aku bimbang andai aku tidak sedar bahawa ada insan lain yang selalu berada di hadapan aku tetapi aku tidak pernah melihatnya di mana sahaja aku berada...

ya allah, bantulah aku untuk sedarkan aku, bukakan pintu hati dan mata aku untuk melihat dan menyedari akan kehadiran dia di sisi aku...

ya allah, janganlah kau tutup pintu hati aku untuk melihatnya hanya kerana aku sedang menyukai insan lain...

ya allah aku bersyukur kepada-Mu kerana engkau tidak menjadikan aku seperti GO MI NYU, JU YOO RIN, HAN JIEN, MAKINO TSUKUSHI, GUEM JAN DI...

aku bersyukur kepada-Mu kerana Engkau telah bukakan pintu hati aku untuknya sejak 6 tahun lalu di mana pada masa itu aku juga sedang menyukai insan lain...

Alhamdulillah sehingga kini aku masih lagi bersamanya dan aku harapkan agar kasih sayang yang kami bina ini akan kekal dan terus direstui hingga ke nafas kami yang terakhir...

lotsoflove:
~miss mass~

~ANDAI ITU TAKDIRNYA~

bilik kaunseling
11-09-2011
8:54 am

assalamualaikum wbt & salamesrabadi...

saya suka tengok cerita korea + jepun...

saya tak sedar sejak bila saya mula suka layan cerita korea + jepun...

terima kasih kepada kekasih gelap saya sebab memberi pendedahan awal kepada saya untuk menyukai cerita-cerita korea + jepun ini...

kerana anda saya mula menyukai cerita daripada korea + jepun...

tahniah kerana berjaya meracuni saya supaya meminati dan menyukai cerita dari korea + jepun...

saya tak tahu di manakah kelainan mahupun keistimewaan cerita ini tapi saya suka akan cerita-cerita mereka...

tiada kelainan mahupun keistimewaan sebab jalan cerita yang sama cuma pelakon yang berbeza...

kali ini saya mahu berkongsi tentang cerita korea "YOU'RE BEAUTIFUL"

saya telah terkena demam "YOU'RE BEAUTIFUL"

dan semua ini adalah gara-gara kekasih gelap saya juga...

terima kasih kerana membekalkan cerita ini kepada saya walaupun tertinggal 3 episod!

oh no...

awak buat saya jadi tak ketahuan...

dan kerana ini juga saya terpaksa download di you tube untuk memastikan saya akan dapat melihat semua episod tanpa ketinggalan...

macam cerita korea yang lain...

seorang perempuan menyamar menjadi lelaki bagi menggantikan tempat abangnya dan dia menyukai seorang lelaki yang ego dan tidak pernah melayannya dengan baik...

seorang lelaki yang cool lagi soft spoken menyukainya dan dalam masa yang sama lelaki itu cuba untuk menunjukkan bahawa dia menyukainya tetapi selalu dihalang oleh lelaki yang perempuan itu sukai...

kesian dan sedih kepada lelaki yang cool itu sebab apa yang dirancang pasti akan ada yang menghalang tetapi lelaki yang cool ini tetap cool dan terus mencari ruang dan peluang untuk memberitahu kepada perempuan itu bahawa dia menyukainya...

wahai perempuan "GO MI NYU" yang menyamar menjadi "GO MI NAM" :

kenapa la anda tak sedar bahawa SHIN WOO selalu memerhatikan anda...

SHIN WOO selalu menunjukkan hint bahawa dia sedang menyukai anda...

SHIN WOO selalu mencari ruang dan peluang untuk bersama anda...

SHIN WOO selalu berada di sisi anda di kala anda menangis kerana TAE KYUNG...

kenapa anda terus mencari dan melihat TAE KYUNG?

kenapa anda tidak perasan akan kehadiran SHIN WOO di hadapan anda?

kenapa anda tidak cuba faham dan hargai apa yang SHIN WOO lakukan kepada anda?

kenapa anda mengharapkan sesuatu yang tidak pasti menjadi milik anda?

walaupun akhirnya cerita ini happy ending tetapi jika saya berada di tempatnya, saya tidak akan memilih TAE KYUNG sebaliknya saya akan memilih SHIN WOO...

lotsoflove:
~miss mass~




04 August 2011

~SMKLB_MOMENT~

05-08-2011
12:54pm

my room

assalamualaikum wbt & salamesrabadi...


This time I want to try blogging using English.

sorry if any offense sentence.

I still learning, please correct if wrong.

This time I
wanna share about "my school".

after more than 8 months I was here, I am grateful to be placed in this school.

grateful for teachers who like to help ...

learn
a lot from the principals and senior assistants.

meet with students who have a vastly different background than mine ..

I was lucky to be born into a family is caring and able to provide everything.


I need more work to help my students so that they could change the fate and their views about their future.

I always
think why they're so like this?

why
they do not care about their future?

but
the answer was answered when I went to their house ..

yes,
we can not blame their fate.



is the certainty of their culture. as teachers we need to see their potential and help them to achieve their potential.

but why do not they
try to understand what we do?


sometimes I give up with them.

try to understand what we do for you ...

I
cannot afford to do by myself if you do not help me ..

I
love you all.

I was impressed
with the qualities inherent in the head.

help understand how students feel.

I tried to
do the same thing like that...


I really love this school ..

teachers always helped me.

I do not
feel alone when they are here.

I have never been
excluded from the start I went here.

they received
me well.

Thank you for everything.

now i'm proud to be a teacher in this school.


lotsoflove; ~missmass~